Zdrowe makarony dla osób dbających o szczupłą sylwetkę

Zdrowe makarony dla osób dbających o szczupłą sylwetkę

makaron z mąki kukurydzianej

Coraz więcej osób stara się regularnie ćwiczyć i zdrowo odżywiać. Walka ze zbędnymi kilogramami oraz dążenie do wymarzonej szczupłej sylwetki często wiąże się z dużą ilością wyrzeczeń. Makaron przez wielu dietetyków uważany jest za produkt, który nie sprzyja odchudzaniu. Na rynku dostępne są jednak zdrowe makarony, które produkowane są z mniej kalorycznych składników. Po jakie rodzaje warto więc sięgać podczas diety?

Bezglutenowy makaron z mąki kukurydzianej

Osobom odchudzającym się najczęściej polecany jest makaron z mąki kukurydzianej. Składniki, z których jest on wytwarzany, są bogatym źródłem potasu oraz żelaza. Pierwiastki te odpowiadają za prawidłowy przepływ tlenu we krwi, dlatego polecane są sportowcom oraz pasjonatom wszelkiej aktywności fizycznej. Do tego makaron kukurydziany dostarcza do organizmu dużą ilość białka oraz błonnika, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Dodatkowo nie zawiera on glutenu, a co za tym idzie, posiada dużo niższy indeks glikemiczny, niż jego klasyczna wersja. Najlepiej łączyć go z warzywami i dodawać do różnego typu sałatek. Sam makaron linguine po ugotowaniu ma średnio 120 kcal w 100 g. Podając go z niskokalorycznymi dodatkami, można stworzyć smaczne i zdrowe danie obiadowe zawierające mniej niż 300 kcal. 

Lekkostrawny makaron ryżowy

Makaron ryżowy wytwarzany jest z mąki ryżowej. Jego główną zaletą jest to, że nie wymaga on gotowania. Odpowiednią ilość produktu wystarczy zalać wrzącą wodą i chwilę odczekać. Jest więc idealny dla zabieganych osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Dodatkowo nie ma w nim glutenu, dlatego mogą spożywać go osoby z celiakią oraz te, które przeszły na dietę bez pszenicy. Jest bardzo zdrowy dla organizmu, ponieważ nie zawiera sztucznych barwników. Pozbawiony jest również tłuszczu oraz cholesterolu. Polecany jest podczas odchudzania, ze względu na bardzo małą ilość kalorii, lekkostrawność, a także dużą ilość węglowodanów złożonych, które są wolno trawione przez organizm. Dzięki temu, po spożyciu makaronu ryżowego, przez długi czas nie odczuwa się głodu, a łaknienie na słodkie znacząco się zmniejsza. 

Pełnoziarnisty makaron razowy

Makaron pełnoziarnisty ma bardzo dużą ilość błonnika, który jest niezwykle cenny dla organizmu. Osoby odchudzające się, powinny zwracać uwagę na to, by dostarczać go w dużych ilościach. Odpowiada bowiem za prawidłową pracę jelit oraz metabolizm. Spożywając go, dostarczane są również minerały, takie jak fosfor, żelazo, potas oraz cynk. Makaron razowy jest dodatkowo bogaty w witaminy z grupy B. Wszystkie te mikroelementy powinny być regularnie uzupełniane, w szczególności przez osoby walczące ze zbędnymi kilogramami.