Białko w produktach – gdzie jest go najwięcej

Białko w produktach – gdzie jest go najwięcej

białko

Z całą pewnością białko jest niezbędnym składnikiem naszej diety, którego brak, wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi w skutkach dolegliwościami zdrowotnymi. Bardzo ważne jest jednak to, z jakiego źródła czerpiemy proteiny oraz jakość spożywanego białka. Jego źródłem są zarówno produkty odzwierzęce, jak i roślinne, ale tylko w tych pierwszych znajduje się cały zestaw aminokwasów. Osoby odchudzające się, sportowcy, dzieci i osoby w podeszłym wieku potrzebują spożywać większe ilości białka. Pojawia się jednak pytanie – z jakich produktów je czerpać?

 

Jaja, mięso, mleko a może białko serwatkowe, czyli w jakim jest najwięcej białka?

 

Wiele osób nie wyobraża sobie zrezygnowania z jedzenia mięsa ze względu na to, że zawiera ono naturalne białko, zawierające sporą ilość wszystkich potrzebnych nam aminokwasów. Takie białko nasz organizm jest w stanie najlepiej wykorzystać do przeróżnych procesów biochemicznych. W przypadku białka roślinnego konieczne jest pozyskiwanie go z różnych źródeł roślinnych, aby dostarczyć organizmowi całej puli aminokwasów. Dieta musi zatem być bardzo różnorodna. Świetnym źródłem białka są ryby, które są bardzo sycące. Mięso ryb jest też zwykle chudsze, a więc mniej kaloryczne. Jeśli zaś zależy nam na dostarczeniu organizmowi także zdrowych kwasów z grupy omega-3, warto wybierać tłustsze ryby typu łosoś czy makrela. Najwięcej białka pośród ryb i owoców morza zawierają krewetki koktajlowe – 27 g, tuńczyk – 23 g, łosoś wędzony – 21,6 g, wędzona makrela – 20,8 g, szprotki wędzone – 19 g, dorsz – prawie 18 g.

 

Kolejnym wartościowym i smacznym źródłem białka są jaja, gdzie w jednym jaju znajduje się aż 7 g białka o bardzo wysokiej jakości. Dużo protein zawierają także sery. Cheddar pełnotłusty – 27,2 g białka/100 g, gouda tłusty – 25,5 g, brie pełnotłusty – 18,8 g, twaróg tłusty – prawie 18 g, twarożek wiejski – ponad 12 g białka. Jak najbardziej warto sięgać również po orzechy, które zawierają spore ilości białka: migdały – 20 g białka/100g produktu, nerkowce – 18 g, włoskie – 15,2 g, laskowe – 15 g, pinii – 14 g, brazylijskie – 14 g, arachidowe – 13,7 g. Jeśli chodzi zaś o mięso, to w 100 g piersi kurczaka znajduje się 21,6 g białka. W schabie bez kości – 20,6 g, w sznyclówce cielęcej – 20,6 g, w mięsie z uda indyka – 19,5 g.


Co jeszcze? 

 

Innymi źródłami białka są soja, fasola, soczewica, nasiona słonecznika, mak niebieski, zielony groszek, ciecierzyca, komosa ryżowa, jogurt grecki czy bałkański oraz białko serwatkowe, hydrolizat i izolat białka. Odżywki białkowe to świetne rozwiązanie dla sportowców niebędących w stanie dostarczyć organizmowi wystarczającej ilości protein z produktów spożywczych.