
Białka, czyli proteiny są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to budulec wszystkich naszych narządów oraz kluczowy składnik enzymów i hormonów. Biorą one udział w ogromnej ilości różnorakich procesów biologicznych, a ich niedobór przyczynia się do wystąpienia wielu nieprzyjemnych w skutkach dolegliwości zdrowotnych. Co więcej, dieta proteinowa sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, co z pewnością jest dobrą wiadomością dla osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy. Jak proteiny wpływają więc na nasz organizm?
Koktajl proteinowy na zdrowie
Koktajl proteinowy wzmacnia organizm ze względu na sporą zawartość białka, a dodatkowo jest niezwykle smaczny oraz szybki i prosty w wykonaniu. Świetnie nadaje się zarówno na śniadanie, jak i po treningu czy w godzinach wieczornych. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów, zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami. W proteinowym koktajlu mogą znaleźć się kefir i mleko roślinne, brzoskwinie czy inne ulubione owoce, płatki owsiane czy jęczmienie oraz miód. Aby przygotować koktajl, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować je aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jest to bardzo przystępny sposób na zwiększenie podaży białka w swojej diecie, bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Ponadto koktajle są bardzo smaczne i mogą nawet stanowić rodzaj słodkiego deseru. Koniec zatem z wyrzeczeniami na diecie redukcyjnej.
Rola protein w diecie
Organizm potrzebuje dawki protein każdego dnia do prawidłowego funkcjonowania, abyśmy mogli cieszyć się dobrą kondycją. Każda komórka w naszym ciele składa się z aminokwasów, z których to właśnie zbudowane są proteiny. Dzienne zapotrzebowanie na białko jest zróżnicowane i waha się pomiędzy 10-35% całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zaleca się jednak, aby w jednym posiłku ilość białka nie przekroczyła 35 g, ze względu na ryzyko zbyt dużego obciążenia organizmu. Zarówno niedobór, jak i nadmiar białka w diecie może być szkodliwy, co warto mieć na uwadze, komponując jadłospis. Źródłem protein są jaja, mięso, mleko, przetwory mleczne, ryby, rośliny strączkowe, produkty zbożowe oraz odżywki białkowe.
Jako że proteiny składnikiem odżywczym, szybko zapewniają uczucie nasycenia i powalają się cieszyć sytością przez długi czas. Zwiększona podaż białka w diecie pozwala szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów i zapobiec utracie tkanki mięśniowej. Ponadto proteiny podwyższają metabolizm spoczynkowy, zapobiegają nagłym wzrostom i spadkom poziomu glukozy we krwi. Dieta proteinowa pozwala na wykorzystanie jako źródła energii ciał ketonowych, które organizm pozyskuje ze spalania tłuszczu. Proteiny są szczególnie ważne dla dzieci i młodzieży, sportowców, osób chorych i w podeszłym wieku.