
Po białko serwatkowe szczególnie chętnie sięgają osoby, które pragną wyrzeźbić ciało. To doskonałe wsparcie dla sportowców, którzy dążą do poprawy jakości masy mięśniowej. Warto wiedzieć, że białko serwatkowe naturalne posiada w swoim składzie dużą ilość aminokwasów, które pozytywnie wpływają na organizm. Nie tylko biorą czynny udział w budowie mięśni, ale również wspomagają efektywną regenerację po treningu.
Jak wytwarza się białko serwatkowe?
Białko serwatkowe, jak sama nazwa wskazuje pochodzi od serwatki. Jest to produkt uboczny, który powstaje podczas produkcji sera. Oczywiście serwatka poddawana jest licznym procesom, które mają na celu selekcję składu. Białko musi zostać oddzielone od węglowodanów, czy też tłuszczów. W tym celu przeprowadzany jest proces ultrafiltracji oraz mikrofiltracji.
W czasie mikrofiltracji możliwe jest oddzielenie białka od wody. Produkt finalny, czyli białko serwatkowe ma konsystencję suchego proszku. Substancja ta jest pozbawiona smaku, a także zapachu. To właśnie dlatego często można spotkać się z tym, że naturalne białko wzbogacane jest rozmaitymi aromatami, czy też barwnikami.
Rodzaje białka serwatkowego
Można wyróżnić trzy podstawowe rodzaje białka serwatkowego.
- Koncentrat białka serwatkowego (WPC) – w składzie produktu znajduje się około 65-80% czystego białka. Resztę składu stanowi woda, węglowodany, a także tłuszcze. Warto wiedzieć, że to właśnie dwa ostatnie składniki bezpośrednio wpływają na kaloryczność suplementu. Klasyczny koncentrat białka serwatkowego zawiera oczywiście laktozę, a wiec nie może być on stosowany przez osoby z nietolerancją tego składnika. Na rynku znajdują się jednak produkty wzbogacone laktazą, która jest enzymem trawiącym laktozę.
- Izolat białka serwatkowego (WPI) – jest to produkt, który zawiera 85-90% białka. Jest to koncentrat o wysokiej jakości, który rekomendowany jest w szczególności osobom ciężko trenującym. Suplement dostarcza dużej ilości protein. Izolat posiada skład dopasowany do osób, które dążą do rozbudowy beztłuszczowej masy mięśniowej. Wspiera on również redukcję tkanki tłuszczowej.
- Hydrolizat białka serwatkowego (WPH) – w jego składzie znajduje się 90-100% białka. Produkt ten wyróżnia się najwyższym poziomem wchłanialności. Podobnie, jak w poprzednim przypadku wspomaga on rozbudowę beztłuszczowej masy mięśniowej. Hydrolizat zawiera minimalną ilość tłuszczu oraz cukru mlecznego, co jest szczególnie ważne dla osób z wrażliwym żołądkiem. Suplement może być stosowany w okresach około treningowych.