
Zielone, niewielkich rozmiarów, bardzo popularne w kuchni włoskiej, jednak niezbyt znane w kuchni polskiej. Często mylimy je ze sobą i nie bardzo wiemy z czym możemy je podawać. Warto jednak przekonać się do tych zdrowych, śródziemnomorskich przysmaków, które dodane do potraw, potrafią całkowicie je odmienić. Karczochy i kapary – czym się charakteryzują, w jakiej postaci możemy je zakupić, a także w towarzystwie czego najlepiej podawać je na stół?
Karczochy – charakterystyka
Karczochy należą do rodziny astrowatych i uważane są również za roślinę ozdobną, przez wzgląd na swój ciekawy wygląd. Warzywo pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego i znane tam było jeszcze przed XII wiekiem. Za część jadalną uważa się soczyste dno kwiatowe (karczochy serca), które otoczone jest przez grube, łuskowate, zielone liście. Do Polski importowane są Włoch, głównie dwie odmiany – duże (z zielonymi, okrągłymi pąkami) oraz małe (fioletowe i podłużne). Karczochy nadają się do spożycia kiedy roślina jest w fazie pąka kwiatowego.
Kapary – charakterystyka
Kapary to niedojrzałe pączki kwiatowe rośliny o nazwie kapar ciernisty.. Kapar osiąga do metra wzrostu i kwitnie tylko jeden dzień – od rana do popołudnia. Tego samego dnia pojawia się jego owoc. Roślina ta, jest blisko spokrewniona z kapustą. Występuje przede wszystkim na wybrzeżach ze względu na swoją odporność na sól. Pochodzi z Basenu Śródziemnego, a jej pączki znane są od stuleci. Przez znanego botanika rzymskiego – Dioskuridesa, opisane były jako produkt handlowy starożytnych Greków.
Karczochy i kapary – z czym i jak je jeść?
Kapary są zazwyczaj marynowane lub konserwowane. Kapary w soli oraz w occie winnym są najpopularniejszym rodzajem, który możemy zakupić w Polsce. Możemy dodawać je do tatara, śledzi, różnych sałatek, a także ryb i mięs. Kapary mają ostry smak, który dodaje potrawom pikantności. Sam posmak może być opisany jako mieszanka musztardy z pieprzem. Warto pamiętać iż pod wpływem wysokiej temperatury tracą swój aromat. Dlatego najlepiej spożywać je na zimno lub dodawać w odpowiednim momencie gotowania konkretnego dania.
Karczochy możemy przygotować na przeróżne sposoby. Ich serca mogą być gotowane, grillowane, smażone a nawet nadziewane. Najlepiej smakują w towarzystwie ryb oraz innych warzyw, np. jako dodatek do sałatek. Cytryna oraz zioła wspaniale dopełniają ich aromat. Karczochy możemy podawać również ze wspomnianymi wyżej kaparami, ponieważ doskonale do siebie pasują. Na polskim rynku dostaniemy zarówno całe rośliny, jak i przygotowane do spożywania serca, np. karczochy w oleju czy krem z karczochów.