
Każdy człowiek, raz na jakiś czas, ma ochotę zjeść coś słodkiego. Osoby będące na diecie, starają się unikać niezdrowych dań, pełnych cukru oraz pustych kalorii. Samodzielnie można jednak przygotować zdrowy, ale słodki w smaku posiłek, który zaspokoi łaknienie, a przy okazji dostarczy do organizmu wiele cennych składników odżywczych oraz witamin. Jak więc przyrządzić pełnowartościowy i smaczny deser? Sprawdź nasze propozycje!
Pełnoziarniste naleśniki
Jednym z najpopularniejszych deserów są naleśniki na słodko. Aby jednak nieco je „odchudzić”, warto skorzystać ze zdrowego przepisu i pełnowartościowych produktów. W tym celu, zamiast białej mąki pszennej, można wybrać mąkę kukurydzianą, orkiszową lub gryczaną. Reszta składników, z których wytwarza się ciasto na naleśniki, może zostać bez zmian. Smażąc je, patelnię należy delikatnie skropić oliwą z oliwek, która jest znacznie zdrowsza niż klasyczny olej słonecznikowy czy rzepakowy. Przygotowane placki najlepiej posmarować cienką warstwą chudego białego twarogu, a na wierzch dodać ulubione owoce. Aby jednak deser był słodki, wystarczy sięgnąć po syrop buraczany i polać nim danie. Słodzik ten ma bardzo dużą ilość żelaza, magnezu, wapnia oraz jest mniej kaloryczny niż tradycyjny cukier biały. Polecany jest więc wszystkim osobom dbającym o szczupłą sylwetkę.
Imbirowe koktajle
Koktajl mleczny to bardzo zdrowy posiłek, po którego chętnie sięgają sportowcy oraz osoby aktywnie uprawiające sport. Można przygotować go poprzez połączenie mleka ze specjalnym proszkiem, przeznaczonym do wyrobu shake’ów białkowych lub dodając do nabiału ulubione składniki. Chcąc przygotować koktajl od podstaw, wystarczy wlać do blendera mleko lub jogurt naturalny, a następnie dorzucić ulubione owoce, pestki, a także warzywa. Aby jednak miał on słodki smak, należy dolać do niego syrop imbirowy. Produkt ten wpływa pozytywnie na odchudzanie oraz redukcję tkanki tłuszczowej, a dodatkowo posiada silne właściwości przeciwzapalne. Jest więc zdrową alternatywą dla cukru i innych słodzików.
Zdrowe cukierki z ksylitolem
Osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez słodyczy, powinny wypróbować przepisu na cukierki ksylitolowe. Wystarczy, że podczas przyrządzania swoich ulubionych karmelków czy drażetek, zamiast cukru dodamy taką samą ilość ksylitolu. Smak słodkości pozostanie taki sam, jednak ich wartość kaloryczna będzie o wiele niższa. Dodatkowo słodzik ten bardzo wolno podnosi stopień glukozy we krwi oraz zapobiega powstawaniu próchnicy. Jest więc świetną alternatywą dla osób chorych na cukrzycę lub walczących z otyłością i zbędnymi kilogramami.