
Wciąż w wielu domach najpopularniejszym obiadowym dodatkiem są ziemniaki. Jednakże wbrew pozorom częste ich spożywanie w dużych ilościach może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie wykluczyć je z naszej diety. Wręcz przeciwnie, warto je spożywać na zmianę np. z różnego rodzaju kaszami, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Jakie kasze warto serwować jako dodatek do drugiego dania? Podpowiadamy!
Kasza gryczana
Najczęściej wybieranym rodzajem kaszy w polskiej kuchni jest ta gryczana. Niewiele osób jednak wie, że włączając ją do swojej diety do organizmu zostają dostarczone cenne dla naszego zdrowia składniki odżywcze. Jest bogatym źródłem białka, unikatowych aminokwasów oraz błonnika. Kasza gryczana niepalona znana jest ze swoich właściwości pomagających obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także jest produktem, który świetnie radzi sobie z regulacją ciśnienia.
Kasza bulgur
Jeśli chcemy włączyć do swojej diety kasze, warto zwrócić uwagę na kaszę bulgur. Posiada ona właściwości wspomagające pracę serca oraz obniżające poziom cukru we krwi. Zawiera także znaczne ilości kwasu foliowego. Najczęściej podawana jest jako kasza po turecku z dodatkiem czerwonej papryki oraz pomidorów. Tak przygotowana może stać się świetnym pomysłem na obiad.
Kasza pęczak
Kasza pęczak, jest rodzajem kaszy jęczmiennej. Zawiera bardzo duże ilości błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Przez wielu specjalistów z dziedziny zdrowego odżywiania się za jedną z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku uznawana jest właśnie kasza pęczak. Cena tego produktu wynosi około 3-5 zł za opakowanie. Biorąc pod uwagę jej drogocenne właściwości odżywcze, warto mieć ją zawsze pod ręką.