Makaron kokardki – z czym możemy go przygotować?

Makaron kokardki – z czym możemy go przygotować?

makaron kokardki

Jednymi z najbardziej lubianych dań obiadowych są te przygotowane na bazie makaronów. Takie potrawy wywołują uczucie sytości na wiele godzin, a w dodatku można je przygotować na wiele sposobów. Mnóstwo osób wybiera makaron bezglutenowy. Sklep taki jak Auchan, Lidl czy Biedronka to miejsca, gdzie z pewnością dostaniemy taki produkt. Jednakże kolorowe kokardki Morelli także mogą stanowić doskonałą bazę obiadową. Z czym możemy je połączyć? Sprawdź!

Makaron kokardki z sosem pomidorowym i serem – łatwe i smaczne danie

Jeśli chcemy przygotować szybko, smaczne danie na bazie makaronu kokardki, możemy zdecydować się na makaron w sosie pomidorowym z serem. W pierwszej kolejności udajmy się jednak do sklepu by zakupić pomidory w puszce, ser, przyprawy i odpowiednie makarony. Sklep osiedlowy czy też wiejski to miejsce, w którym z pewnością otrzymamy te podstawowe produkty. Następnie wystarczy ugotować makaron, pomidory zblendować, doprawić do smaku i podgrzać w garnku, a ser zetrzeć. Na koniec wystarczy nałożyć porcję makaronu na talerz, posypać serem, polać sosem i danie gotowe.

Makaron kokardki z kurczakiem i fetą – uczucie sytości gwarantowane

Do wykonania tej potrawy potrzebny nam będzie makaron kokardki oraz pierś z kurczaka, czosnek, feta, odrobina śmietany i przyprawy. Tutaj także zaczynamy od ugotowania makaronu. Pierś z kurczaka podsmażamy i posypujemy przyprawami. Do osobnego garnka dodajemy odrobinę masła oraz czosnek, smażymy całość razem. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko gotujemy. Na koniec dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze przez 2 min. Wykładamy danie na talerz, posypujemy fetą i gotowe.

Kokardki z warzywami – kolorowo i smacznie

Do przygotowania tego dania także potrzebny nam będzie makaron kokardki. Oprócz tego składnika, powinniśmy zakupić także różne świeże warzywa lub paczkę warzyw mrożonych. Makaron gotujemy, świeże warzywa kroimy i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a mrożone tylko kładziemy na patelni z tłuszczem. Czekamy aż warzywa zmiękną, posypujemy je przyprawami i gotowe.